Autisme van binnenuit

Ik ben in 2012 voor de Nederlandse organisatie Autisme Roemenië naar Roemenië afgereisd om daar voor hen een documentaire over autisme te maken. Doel hiervan was om ouders, begeleiders, docenten en specialisten in Roemenië meer informatie te verschaffen over autisme. Een beperking waarover nog te weinig bekend is in Roemenië en veel vragen over zijn.

Samen met arts Bert van de Meeberg van Autisme Roemenië en de Roemeense psychologe Christina bracht ik een bezoek aan een achttal gezinnen met kinderen met autisme. Bert ging mee als interviewer en tweede cameraman, Christina tolkte voor ons.

Deze bezoeken waren erg bijzonder. We namen, letterlijk, een kijkje in hun leven. Het viel me op hoe vriendelijk en gastvrij de mensen waren. In veel gevallen hadden ze weinig te makken, maar toch stond er overal eten en drinken voor ons klaar. Ouders vonden het fijn om over de problematiek van hun kinderen te praten. Ze hadden duidelijk behoefte aan meer bekendheid over autisme en erkenning hiervoor. De documentaire was meer dan welkom.

Naast de ouders en hun kinderen met autisme, filmde ik ook Roemeense professionals. We interviewden begeleiders en behandelaars in een ziekenhuis en op een dagopvang georganiseerd door ouders van autistische kinderen.

Na terugkomst in Nederland, startte de postproductie. Omdat de film in het Roemeens gesproken was, kwam Christina naar Nederland om voor ons te vertalen. Zo schreven we samen het Engelse transcript. Vervolgens werkte ik verder aan de montage van de film en werd de eerste documentaire over autisme in Roemenië een feit.

In april 2013 bezocht ik samen met Autisme Roemenië opnieuw Roemenië. Deze keer voor de presentatie van de documentaire. Eerst hebben we de trailer aan een deel van het parlement mogen laten zien. Vervolgens hebben we de première in Iasi gehad, waar de Nederlandse ambassadeur ook aanwezig was. De documentaire, ‘Autisme van binnenuit’ genaamd, werd vol lof ontvangen.

In 2015 zal de Nederlandse première van de ‘Autisme van binnenuit’ plaatsvinden. Hiervoor volgt later meer informatie.

Bekijk te trailer

klikhiervoorondertiteling1